Ouders

Opvang in een onthaalgezin kenmerkt zich door de warmte van een gezin, het kleinschalige, de flexibiliteit en de inbedding in het sociale leven van de buurt.

Het kindje wordt gedurende de hele opvangperiode opgevangen door een vaste persoon waarmee het een hechte, warme relatie kan aangaan. Samen met de andere opvangkindjes van verschillende leeftijden, wordt het op een hartelijke en professionele manier opgenomen in het gezin en het gezinsleven van de kinderbegeleider. Door het kleinschalige is er gelegenheid om het ritme van het kind te respecteren, en ieder kindje de specifieke aandacht te geven.

U kiest voor opvang in een onthaalgezin? De organisator van gezinsopvang, Pardoes vzw, kan u hierbij helpen. U kan terecht bij één van onze kinderbegeleiders die van kinderen opvoeden haar/zijn beroep heeft gemaakt.

Hoe werkt een dienst? Hoe kiest u een geschikte kinderbegeleider? Wat kunt u verwachten van de verantwoordelijke en hoe verloopt de opvang binnen een onthaalgezin? Wat kost deze opvang? Wat zijn uw rechten en wat wordt van de ouders verwacht? 

Ouderbijdrage berekenen:

De ouderbijdrage wordt per dag berekend en is gebaseerd op je inkomen.

Ouders moeten zich registreren op het portaal van Kind en Gezin met hun e-ID of federaal token via www.kindengezin.be op ‘Mijn Kind & Gezin’ (links bovenaan op homepage).

Kinderspeelgoed

Wij werken samen met een 70-tal kinderbegeleiders in Mechelen, Willebroek, Bornem en deelgemeenten.

Onze kinderbegeleiders in de gezinsopvang (voorheen onthaalouders) mogen nooit meer dan 8 kinderen opvangen. De kinderbegeleiders in de groepsopvang (voorheen samenwerkende onthaalouders) mogen tot 18 kinderen opvangen. Dit hangt af van de capaciteit die door de dienst werd vastgelegd.

Meer info over onze werking kan u vinden in ons huishoudelijk reglement.

Je kan je inschrijven bij ons en dan kom je op een centrale wachtlijst terecht.

Aanvragen kan via ons formulier:

Wij proberen zo snel mogelijk plaatsingen te doen. Wat houdt dit in?

  • Je staat op onze wachtlijst en aan de hand van de wettelijke voorrangsregels en je aanvraag (dagen, uren, regio, verwachtingen) zoeken we naar een kinderbegeleider die zoveel mogelijk bij je aanvraag aansluit. Als we iemand kunnen voorstellen zullen we je contacteren.

  • Via e-mail of telefoon krijg je 1 of meerdere adressen van kinderbegeleider(s) waarmee je kan gaan kennismaken. De plaats wordt dan een korte periode vrijgehouden voor jou.

  • Als zowel de ouders als de kinderbegeleider de opvang zien zitten, kan je het plaatsje reserveren. Bij de reservatie wordt een voorschot gevraagd te betalen, die telt als waarborg. 

  • Maximum 2 maanden voor de opvang start maak je met de kinderbegeleider een nieuwe afspraak om de administratie en de praktische afspraken in orde te brengen.

  • Je krijgt van ons een mail waarin we vragen naar ons secretariaat te komen en de juiste documenten mee te brengen. Er wordt een afspraak gemaakt in eerste instantie tijdens onze openingsuren. Hier wordt dan een overeenkomst opgemaakt (verzekering, prijs,…).

  • De opvang kan alleen starten als het dossier volledig in orde is!

Nuttige documenten